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Returning to Public Worship Guidelines for the Episcopal Diocese of Milwaukee 
Frequently Asked Questions 

 
1. Q: Are UV disinfection or long-term disinfection/sanitization procedures 

acceptable? 
A: The CDC recommendations for cleaning and sanitizing that are referenced in the 
guideline are currently considered sufficient.  Ultraviolet room disinfection, 
antimicrobial surface coating and sanitizing, and antimicrobial cloth products are being 
aggressively marketed. Regulation of these products by the EPA, FDA, and various state 
regulatory bodies are limited and often not subject to premarket approval or efficacy 
standards. Often the evidence is only available from the manufacturer. Companies make 
and sell UV devices with various levels of effectiveness. At this time, the effectiveness of 
these products against CoVid -19 “like” viruses (SARs and MERS) has only been shown in 
the laboratory. 6/11/2020 

 
 

2. Q: Are temperature checks recommended or required for entry into a service? 
A: No. Fever is not present in most early cases of CoVid -19 and would not be present in 

Asymptomatic COVID-19. Temperature screening devices are generally inaccurate and 

mandatory screening has resulted in unnecessary exclusion.  The screening questions in 

Requirements Section 6 are the most well confirmed early symptoms of CoVid -19 to use for 

screening. 6/11/2020 

 
 

3. Q: Are CoVid -19 Immunity-Based Licenses (“Immunity Passports”) Valid/Ethical 
and should they be accepted? 
A:  No.  At this point, there is not enough evidence about the effectiveness of antibody-
mediated immunity to guarantee the accuracy of an “immunity passport” or “risk-free 
certificate.” The implementation of such documents also raises serious ethical and legal 
issues. 
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31034-5/fulltext 
(5/22/2020) 
 

 
4. Q:  Do parishioners, visitors, or clergy need to sign an informed consent to attend, 

or participate in worship?  
A: A signed consent is not required.  Each  parish should have a means to  inform 
clergy, congregation, and visitors of the safety practices that will be in effect, and  the 
information from the CDC for  individuals who are at higher risk for severe illness from 
CoVid -19 so that they can make an informed decision prior to choosing to attend/ 
participate in  group worship. See: People Who Need to Take Extra Precautions 
www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/index.html   6/16/2020 

  

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31034-5/fulltext
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5. Q: What are the allowed activities and where are they allowed? 

A: The following is the current guidance: 

If it’s earlier than July 12 or if your county is not green:   
 

• You may not gather for worship in your building except for 6 or fewer persons 
present to live-stream services.  

• You may gather outside for worship with 10 or fewer people for graveside 
committal services, baptisms, weddings or funerals.  

• You may not gather outside for Holy Eucharist or other gatherings.  

• You may make home communion visits on or after July 12. 

• You may conduct drive-in services. 
 
If it’s July 12 or later, your county is green and you do NOT have an approved plan: 
 

• You may not gather for worship in your building except for 6 or fewer persons 
present to live-stream services.  

• You may hold a service of Holy Eucharist indoors for 6 or fewer people if needed 
to consecrate elements for home communion visits. 

• You may gather outside for worship with 10 or fewer people for graveside 
committal services, baptisms, weddings or funerals.  

• You may not gather outside for Holy Eucharist or other gatherings.  

• You may make home communion visits on or after July 12. 

• You may conduct drive-in services. 
 
If it’s July 12 or later, your county is green and you have an approved plan: 
 

• You may gather inside for worship with 10 or fewer people (for July, perhaps 
different capacity later)  

• You may gather outside for worship with 10 or fewer people twice. Once you 
have gathered twice, you may increase capacity to the lesser of 1) available 
space, 2) health dept recommendation, 3) Way Forward task force-imposed 
capacity for your county. 

• You may hold drive-in worship services with no capacity limit if no one gets out 
of a car.  

• You may conduct outdoor gatherings for weddings, funerals or baptisms up to 
the capacity limits. You may have graveside committal services up to the outdoor 
capacity limits.  

• You may conduct indoor gatherings for weddings, funerals or baptisms for up to 
10 people during July (perhaps different capacity later).  

• You may make home communion visits.  
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• You may hold other gatherings inside or outside provided that their size is 
constrained so that the risk of a CoVid-19-positive person attending that 
gathering in your county is 1% or less as shown on the Regathering Risk 
Assessment dashboard. All Way Forward Guidelines must continue to be 
observed.  (6/18/20) 

 
 
 


